• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Αρχική σελίδα Δήμος Πρέβεζας
Δήμος Πρέβεζας

Ο Δήμος Πρέβεζας έχει έδρα την Πρέβεζα και αποτελείται από τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα:

Πρέβεζα, Μύτικα, Νικόπολη, Φλάμπουρα, Μιχαλίτσι

Δήμος Πρέβεζας

Ο πληθυσμός του Δήμου σύμφωνα με την απογραφή του 1991 ανέρχεται σε 17.000 κατοίκους, ενώ τους θερινούς μήνες αυξάνεται σε 50.000 και καταλαμβάνει έκταση 67.000 στρεμμάτων. Πρέβεζα.

Η Πρέβεζα βρίσκεται στο Ν.Δ. άκρο της Ηπείρου, στην είσοδο του Αμβρακικού κόλπου, απέναντι από το Άκτιο και σε μικρή απόσταση από την Νικόπολη, της οποίας η πόλη της Πρέβεζας είναι οικιστική συνέχεια, αποτελεί το οικονομικό και διοικητικό κέντρο του Νομού. Επίνειο της Ηπείρου, το κυριότερο λιμάνι της και κόμβος επικοινωνίας μεταξύ Ηπείρου - Ακαρνανίας αλλά και Ελλάδος-Ιταλίας, η Πρέβεζα ήταν πάντα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Η ύπαρξη άλλωστε, μέχρι τις αρχές του 20ου οι, έξι προξενείων (αγγλικού, γαλλικού, ελληνικού, ιταλικού, αυστριακού, ρωσικού) σ' αυτήν, υποδηλώνει τη σημασία της στρατηγική και εμπορική. Η Πρέβεζα χτισμένη στην είσοδο του Αμβρακικού συνδυάζει τις ήσυχες διακοπές με την κοσμοπολίτικη ζωή. Τα στενά σοκάκια και τα νεοκλασικά κτίρια είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της. Έχει το προνόμιο να περιβάλλεται από θαλάσσιες περιοχές, με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Δυτικά το Ιόνιο είναι ανοικτή θάλασσα και Ανατολικά ο Αμβρακικός είναι κλειστή. Οι άνεμοι πνέουν με μέτριες εντάσεις και από σταθερές διευθύνσεις, τόσο στο Ιόνιο όσο και στον Αμβρακικό, καθιστώντας έτσι την Πρέβεζα έναν ιδεώδη τόπο για ιστιοπλοΐα.

Οι παραλίες του Ιονίου γοητεύουν τους λουόμενους κάθε ηλικίας γι' αυτό και τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα βρίσκονται σε αυτή την περιοχή. Το σημείο ακριβώς στο οποίο είναι χτισμένη η πόλη της Πρέβεζας είναι στο στόμιο του Αμβρακικού κόλπου, που μαζί με το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου, καθώς και ένα σύστημα λιμνοθαλασσών, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα που προστατεύεται με τη συνθήκη RAMSAR. Επίσης η Πρέβεζα μετατρέπεται σε βάση για εξορμήσεις σε ολόκληρη τη Β.Δ. Ελλάδα. Αν κάποια στιγμή αισθανθείτε την ανάγκη για περιπέτεια και εξερεύνηση, δεν έχετε παρά να ξεκινήσετε. Σε λιγότερο από μία ώρα με το αυτοκίνητο βρίσκεται η Πάργα. Ελάχιστος χρόνος απαιτείται και για τη Λευκάδα, την Άρτα , τις πηγές του Αχέροντα, ενώ μία ώρα μακριά είναι τα Ιωάννινα.

Ιστορία

Η Πρέβεzα πρωτοαναφέρεται στο "Χρονικό του Μορέως" του 1292 "κάτεργα εξήντα ήλθασι κ' είναι των Γενοβίσων, επέζεψαν στήν Πρέβεσαν,κουρσεύουν τά χωρία [.....]τo πώς ήλθαν τα κάτεργα εκείνα των Γενουβίσων, επέζεψαν στήν Πρεβεζαν, κουρσεύουν τα χωρία".

Η πόλη δημιουργήθηκε στα τέλη του 12ου αι. μετά την ερήμωση της Νικοπόλεως (11ος αι.). Στα 1499, o βενετός ναύαρχος Βαρθολομαίος Πέzαρο κατασκεύασε τον οχυρωμένο ναύσταθμο και μεγάλο μέρος του οικισμού, καταλαμβάνοντας στη συνέχεια την πόλη, η οποία παραδόθηκε το 1530 με συνθήκη ξανά στους Τούρκους, μέχρι τις 29 Σεπτ. 1684, οπότε την κατέλαβαν οι Βενετοί. Κατά τη διάρκεια του Βενετοτουρκικού πολέμου (1684-1718), στα 1700, n πόλη καταστράφηκε τελείως, κι οι 60 οικογένειες που σώθηκαν κατέφυγαν στη Λευκάδα. Με τη συνθήκη του Πασάροβιτς (21 Ιουλίου 1718) η πόλη παραδόθηκε οριστικά στους Βενετούς και συνοικίσθηκε αρχικά με τις οικογένειες και τους υποστατικούς οκτώ οπλαρχηγών απ' την Ακαρνανία (Διγόνης, Γερογιάννης, Τσουμάνης, Χάιδας ή Τριανταφύλλης, Παπαδόπουλος, Τσαβαλάς - υπάρχει και σήμερα η συνοικία Τσαβαλοχώρι, -των άλλων δύο δεν διασώθηκαν τα ονόματα). Στον καθένα απ' τους κλήρους τους, οι οπλαρχηγοί έκτισαν εκκλησία κτητορική (αργότερα έγιναν ενοριακές).

Στις 28 Σεπτ. 1538 διεξήχθη μπροστά στο στόμιο του Αμβρακικού ναυμαχία μεταξύ του στόλου του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα και του ενωσίτικου χριστιανικού στόλου υπό τον Αντρέα Ντόρια, με σχετική επικράτηση του Μπαρμπαρόσα. Και στις 21 Σεπτ. 1828, έγινε η παραβίαση των στενών του κόλπου από ελληνικά πολεμικά πλοιάρια ("τον καιρό με τα μίστικα"). Στα 1797 οι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Πρέβεzα, για να παραμείνουν όμως μόνο μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 1798, οπότέ τον κατέλαβε ο Αλή Πασάς κι όλη η πόλη υπέστη μεγάλες καταστροφές ("χαλασμός της Πρέβεzας"). Εδώ έχτισε ορεινό ανάκτορο ο Αλή Πασάς, κοντά στα ιαματικά λουτρά, στην είσοδο του Αμβρακικού τα οποία κατέστρεψε ο Αλή πασάς το 1820 ο γιος του Βελής για να μη περιέλθει στους Σουλτανικούς, - "Παλιοσάραγα" λέγεται η τοποθεσία σήμερα.

 

Νομος

ΝΕΑ

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Μέτρα Προστασίας (Σεισμοί,Κατολισθήσεις-Καθιζήσεις, Δασικές Πυρκαγιές, Πλημμύρες, Έντονα Καιρικά Φαινόμενα,Τεχνολογικά Ατυχήματα)ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΩΝ ΒΕΝΕΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

preveza-culture preveza-cult culture III xmeox hurisu surf-nature preveza_guide prevezahotels pamepreveza prevezainfo preveza_phone
atpreveza prevezabest tomistinenimerosi myprevezanikopolisPrevezaPosto
Κτελ Πρέβεζας Κρατικός αερολιμένας ακτίου Καακ